Учени твърдят, че белината е вредна за здравето на децата

[vc_row el_id=“1594215292726-61d437f8-d8c1″][vc_column el_id=“1594215292781-4c178fd1-5240″][vc_column_text]Белината – предпочитаният дезинфектант от много семейства, може да навреди на здравето на децата, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от белгийско проучване.

Редовната употреба на белина прави подрастващите по-податливи на грип, тонзилит или инфекции на дихателните пътища,

показват резултатите от проучването на специалисти от университета на Льовен, обхванало над 9000 деца на възраст между шест и 12 години от Белгия, Испания и Финландия.

За целите на изследването родителите са попълнили въпросници, в които е трябвало да посочат колко често употребяват белина и колко пъти децата им са боледували от грип, тонзилит, синузит, бронхит и пневмония през изминалите 12 месеца.

Направеният анализ е показал, че броят и честотата на инфекциите са по-високи сред подрастващите, чиито родители редовно използват белина у дома.

Едно от възможните обяснения за неблагоприятния за здравето на децата ефект е, че при чистене с белина се отделят съединения. С дразнещото си действие те могат да увредят лигавицата на белодробните клетки, като по този начин се улеснява развитието на инфекции.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top