Как да рециклирате опаковките от почистващите препарати? – 1 част

Почистващите препарати са незаменима част от нашето ежедневие. Те помагат не само да почистваме замърсяванията и да поддържаме висока хигиена, но и да създаваме уютна и приветлива атмосфера. За съжаление, нуждите на домакинствата, бизнеса и индустрията генерират голямо количество пластмасови опаковки.

Изхвърлени неправилно в природата, те генерират голямо количество боклук, който влияе негативно на околната среда. Затова все повече производители се опитват да предложат устойчиви опаковки, които могат да бъдат рециклирани.

Ние от Ecocleaner.bg вярваме, че наше задължение е да опазим природата и за следващите поколения. Затова в тази статия ще насочим вниманието Ви към това, как правилно да използвате и изхвърляте опаковките на почистващите продукти.

Как да рециклирате опаковките от почистващите препарати? – 1 част

От какви материали са направени опаковките?

Във формулата на традиционните препарати присъстват фосфати и различни химични вещества. Тяхното опаковане е от ключово значение за осигуряване на безопасността и защитата на продукта по време на транспортиране. Правилната опаковка предпазва и от протичане на продукта и осигурява неговата правилна дозировка.

Обикновено опаковката е съобразена с вида и характеристиките на почистващия продукт. Тя може да е направена от картон (прахове за пране), полипропилен, пластмаса, полиетиленова пластмаса с ниска или висока плътност и други. В някои случаи различните видове пластмаса се комбинират с алуминий за по-голяма надеждност.

В днешно време все повече компании се стремят да отговорят на критериите на европейския съюз за намаляване на въглеродните емисии и опазване на околната среда. Затова все повече опаковки са термопластични т.е. при нагряване не променят химичните си свойства и могат да бъдат преработени и рециклирани.

За да може това да се случи, те трябва да бъдат събрани и изхвърлени правилно. Само така може да се гарантира, че няма да попаднат в природата и ще бъдат използвани отново.

Как да рециклирате опаковките от почистващите препарати? – 1 част

Какво да правите с неизползваните почистващи препарати?

Често рекламите по телевизията ни привличат към определени продукти. Тези покупки не винаги са успешни и натрупваме голямо количество препарати, които остават неизползвани.
Най-добрият и лесен вариант е да ги изразходите докрай. Понякога обаче това е невъзможно – не сте доволни от резултата или предпочитате да ползвате любимите си продукти. В този случай можете да ги подарите на приятел, роднина или съсед.

Друг вариант е да ги дарите на местна благотворителна организация, която ги събира за хора в нужда или пострадали от някое бедствие. Можете да разгледате и домовете за деца, приютите за бездомни хора и животни. Те често се нуждаят от средства за почистване и този малък жест би им помогнал да подобрят хигиената в своите сгради.

Как да рециклирате опаковките от почистващите препарати? – 1 част

Може ли да изтече техният срок на годност?

Да! Всеки продукт, дори почистващите препарати, има срок на годност. Затова винаги трябва да проверявате етикета преди да ги дарите или подарите на някого.
Не пропускайте да проверите на гърба на опаковката какви са инструкциите на производителя за правилна употреба, рециклиране и изхвърляне.

За препаратите, предназначени за бита, е допустимо да се излеят в канала, когато срокът им на годност е изтекъл. Това важи за повечето течни, гелообразни и прахообразни продукти, докато тези в твърда форма е допустимо да бъдат изхвърлени в кошчето. Това обаче трябва да бъде ясно упоменато на етикета.

Ако няма такива указания, добре е да се свържете с фирмата производител и да поискате те да Ви предоставят инструкции за изхвърляне и рециклиране.

С това ще завършим тази част от статията. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата и ще Ви представим какви са стъпките за рециклиране.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top