Как да рециклирате опаковките от почистващите препарати? – 2 част - Ecocleaner

Как да рециклирате опаковките от почистващите препарати? – 2 част

Съдържание:

Знаете ли, че според последните проучвания НАД 550 милиона опаковки само от почистващи препарати попадат в сметищата на Европа всяка година? Това са 1100 футболни стадиона.

Това е огромно количество пластмаса, която ние съзнателно изхвърляме и замърсяваме природата. И причината тези опаковки да не бъдат рециклирани не е, защото не може, а понеже НЕ са били изхвърлени правилно.

Как Ви звучи това? В предната част на статията, ние от Ecocleaner.bg Ви споделихме от какво са направени опаковките и как да се справите с неизползваните препарати и тези с изтекъл срок. Днес ще продължим темата и ще се фокусираме върху рециклирането на опаковките.

Какво означават обозначенията за рециклиране?

Сигурни сме, че и Вие се замисляте как да откриете продукти, на които опаковките са направени от рециклиран материал или са подходящи за повторно използване.

Можете да срещнете зеления символ със „преследващи” се стрелки на всички пластмасови опаковки. Това не означава непременно, че опаковките могат да се рециклират. Малкото число в триъгълника идентифицира вида на пластмасата и подходяща ли е за повторна употреба.

Как да рециклирате опаковките от почистващите препарати? – 2 част

1 – PETE – полиетилен терефталат – минерални, безалкохолни бутилки, плодов сок, олио за готвене и други. Може да се използва повторно и лесен за рециклиране.

2 – HDPE – полиетилен с висока плътност – един от най-често използваните видове пластмаса. Използва се за опаковки на почистващи и перилни препарати. Подходяща за рециклиране.

3 – V – PVC пластмаса или поливинилхлорид – фолио и тави за сладкиши. Рядко се рециклира, но понякога се използва за направата на улуци и кабели.

4 – LDPE – полиетилен с ниска плътност – пазарски чанти, чували. Обикновено не се рециклира, но може да бъде превърната в подови плочки и пликове за транспортиране.

5 – PP – полипропиленова пластмаса – мебели, играчки и облицовки. Един от най-безопасните видове пластмаса и все повече се рециклира.

6 – PS – полистирен – играчки, твърди опаковки, хладилници, бижута. Подходяща е за рециклиране.

7 – Други – включително акрилна, поликарбонатна пластмаса, полимлечни влакна, найлон и фибростъкло. Това дали ще се рециклира зависи от вида на пластмасата.

Как да рециклирате опаковките от почистващите препарати? – 2 част

Какви са стъпките за рециклиране на опаковките на почистващите препарати?

  • Проверете инструкциите на производителя за рециклиране.
  • След като използвате напълно препарата, изплакнете контейнера. Измитата и изсушена бутилка се рециклира по-лесно.
  • Ако има останал продукт, използвайте го или следвайте указанията на екитикета и го изхвърлете.
  • Разделете дозатора или помпата за впръскване от бутилката. Обикновено на продуктите за еднократна употреба горната част не може да се рециклира.
  • Капачката също може да се рециклира, освен ако производителят не е упоменал друго.
  • Проверете дали етикетът трябва да бъде премахнат. Някои продукти имат хартиени етикети, които трябва да бъдат изхвърлени в друг контейнер за рециклиране.
  • Изхвърлете бутилките в контейнера за пластмаса.

Ако искате да намалите опаковките, които използвате, ние Ви съветваме да заложите на концентратите. Това са препарати, които се разреждат с вода и са много по-икономични от тези, които са готови за употреба. С тях ще почиствате по-дълго време и ще спестите закупуването на още препарати и съответно рециклирането на опаковките.

Ние Ви препоръчваме нашите препарати-концетрати:

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била полезна. Не пропускайте да разгледате нашия онлайн магазин, в който ще откриете БЕЗОПАСНИ и екологични почистващи препарати.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top