Какво всъщност представляват акарите?

Не можете да видите акарите с просто око! Навсякъде около нас са – по матраци, тапицирани мебели, килими, спално бельо, възглавници и дори по одеялата. Всички те осигуряват идеална среда на праховите акари да се развиват и размножават.

Често усещате дразнене в гърлото? Получавате симптоми за сенна хрема като кихане и хрема? Дишате трудно или раздразнението Ви наподобява астма? А знаете ли, че това може да са признаци, че сте алергични към акари и домашен прах?

Мечтаете за живот БЕЗ алергии? В тази статия ние, от Ecocleaner.bg, ще Ви запознаем с акарите и ще Ви дадем съвет как по безвреден начин можете да се сбогувате с неприятните симптоми.

Какво трябва да знаете?

Понякога са необходими лекарства или други лечения, за да облекчите симптомите, които алергиите към акари и домашен прах причиняват! Но, не винаги! Първата стъпка, която трябва да предприемете е – да намалите броя на праховите акари във Вашия дом.

За да го постигнете, трябва да знаете повече за този вид микроорганизми.

Какво всъщност са акарите?

„Акар“ е термин, който обикновено се използва за обозначаване на група насекомоподобни организми, които най-често са отговорни за симптомите на алергии. Има различни видове акари. Има почти толкова различни видове, колкото са и насекомите на земята. Някои паразитират по животни и хора, други се хранят с насекоми и членестоноги.

Подобно на кърлежите, акаритепреминават през четири етапа на развитие: яйце, ларва, нимфа и възрастен. Повечето акари никога не влизат в контакт с хора, но праховите могат да повлияят на здравето на човека. Дразненето може да бъде реално, дължащо се на механични, химични или други неживи дразнители.

Видът, който най-често причинява раздразнения в домовете, са праховите акари. През последните години се появи изключително много информация за тях. Практически невидими с невъоръжено око, те са близки роднини на кърлежите и паяците. Трябва да използвате микроскоп, за да успеете да ги видите.

Доказано е, че акарите и техните изпражнения се пренасят по въздуха и са едни от най-разпространените алергени на закрито. Това означава, че повечето хора, диагностицирани като алергични към „домашен прах“, всъщност са алергични към праховите акари. Техните тела и изпражнения са основни компоненти на праха.

Те също са замесени в предизвикването на астматични пристъпи. Акарите не живеят върху хората. Хранят се с кожни клетки, отделени от хората – пърхот, люспи от мъртва кожа. Виреят в топла и влажна среда, което увеличава развитието им над 10 пъти.

Какво всъщност са акарите

Какви симптоми предизвикват?

Понякога е трудно да разберете дали сиптомите са причинени от акари, сенна хрема или заболяване на дихателните пътища. Най-честите симптоми включват:

 • Кихане;
 • Хрема;
 • Сърбящи, червени или сълзящи очи;
 • Запушване на носа;
 • Сърбеж в носа, небцето или гърлото;
 • Постназално капене;
 • Кашлица;
 • Лицев натиск и болка;
 • Подута, синя кожа под очите;
 • При деца – често триене на носа нагоре.

Ако алергията към прахови акари допринася за астма, може също да изпитате:

 • Затруднено дишане;
 • Стягане или болка в гърдите;
 • Доловимо свистене или хрипове при издишване;
 • Проблеми със съня, причинени от задух, кашлица или хрипове;
 • Пристъпи на кашлица или хрипове, които се влошават от респираторен вирус като настинка или грип.

Алергията към прахови акари може да варира от лека до тежка. Лек случай на алергия към прахови акари може да причини хрема, сълзене на очите и кихане. В тежки случаи състоянието може да бъде продължаващо (хронично). Това би довело до продължително кихане, кашлица, конгестия, натиск на лицето, обостряне на екзема или тежък астматичен пристъп.

Кога трябва да посетите доктор?

Някои симптоми на алергия към прахови акари като хрема или кихане, са подобни на тези при обикновена настинка. Понякога е трудно да разберете дали имате настинка или алергия. Ако симптомите продължават повече от една седмица, може да имате алергия.

Ако симптомите са тежки – като тежка назална конгестия, хрипове или затруднения в съня – обадете се на Вашия лекар. Потърсете спешна помощ, ако хриповете или задухът се влошат бързо или ако имате недостиг на въздух при минимална активност.

Можете ли да се „отървете” от акарите?

Нямате нужда отлудо почистване или фумигация(унищожаване на вредителите с токсичен газ) в цялата къща. Най-добрият начин е като поддържате всички тапицирани повърхности, матраци и килими чисти.

Когато става въпрос за прахови акари, е почти невъзможно да се отървете от всички тях. Колкото и старателно да почиствате, хората и животните ще продължат да отделят мъртви клетки като кожа и пърхот. Това означава, че въпреки поддържаната чистота ще има „храна” за праховите акари.

Другото условие, което е благодатно за тяхното развитие, е голямата влажност. Ако живеете покрай морето, би било трудно да ограничите влажността. Затова през летния сезон е добре да проветряте помещенията често, за да спадне нивото на влажност. През зимата използването на влагоабсорбатори и въздушни филтри, биха спомогнали за контролиране на влажността.

Честото почистване на дома от прах е друг ключов момент, който би спомогнал за ограничаване развитието на праховите акари. Тук е важно да имате правилна организация и да не почиствате безразборно без система. Винаги започвайте от горе на долу, защото по този начин ще успеете да премахнете повече прах и той няма да се разпространи отново във въздуха.

Друг важен момент е Вашето спално бельо, завивки, одеяла и възглавници. Специалистите препоръчват закупуването на спално бельо, което може да се пере в гореща вода и устойчиво на натрупване на прах. Това може да ограничи алергичните реакции.

Можете, също така, да използвате и химическо чистене, но това в дългосрочен план би се отразило на семейния Ви бюджет.

Какво Ви препоръчваме?

PIP Allergy Free е нов микробиологичен продукт, създаден за намаляване на общото въздействие на алергени, причинени от наличието на прахови микроорганизми. Ефективността на продукта е на много високониво. Използването на препарата позволява да се живее с по-малко строги процедури на почистване.

Той подобрява качеството на живот на страдащите от алергии като алергична астма, хрема, конюнктивит и дерматит.

PIP Allergy Free е лабораторнотестван с доказан ефект. Чрез него можете да постигнете по-добро качество на живот и да се отървете веднъж завинаги от причинените от акарите алергии.

Научете повече за употребата и предимствата на нашия спрей против акари в предишната ни статия. Свържете се с нас на телефон: 052 50 40 49, ако се нуждаете от професионална консултация или имате въпроси относно употребата на продукта.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top