Микробиологично почистване - Ecocleaner

Микробиологично почистване

Микробиологично почистване - Ecocleaner
Микробиологично почистване – Ecocleaner

С тази статия искаме да запознаем широката аудитория с добрите постижения в сферата на почистването. Освен това ще отговорим на няколко въпроса: “Защо наричаме постоянното почистване с пробиотични препарати естествена дезинфекция?”.

Безвредните пробиотични бактерии, които използваме в нашите препарати са Bacillacea от рода на Basillus. Те са аеробни и притежават свойството да се спорообразуват. Бактериите в препарата се намират в латентно състояние. За да се активират, трябва да се разредят в топла вода с температура около 40-50 С°. За тази цел се прави разтвор от 2÷10 % в зависимост от степента на замърсяване. След това можем да започнем почистването.

Замърсяването, което се явява хранителна среда за пробиотичните бактерии, допринася за тяхното размножаване и колонизиране на почистваната повърхност. След изсъхване на повърхноста, пробиотичните бактериите, които се намират на нея, се превръщат в спори и чакат следващото замърсяване и почистване. Спорите са активни приблизително до една седмица и ако до тогава няма повторнo нанасяне на нова порция пробиотици, те умират или остават слабо активни. Затова, там където почистването е ежедневно, колонията от пробиотични бактерии завзема цялата повърхност. Те изтласкват патогенните бактерии (стафилококи, ешерихия коли), надделявайки в борбата за хранителна среда, без да предизвикват резистентност. Тъй като не са агресивни и не са биоциди.

Знаем, че за да се активират патогенните бактерии попадайки на  дадена повърхност и да преминат инфекциозния праг им е нужна хранителна среда, а когато такава липсва, до няколко часа те умират, понеже нямат способността да се спорообразуват.

В изследване на Университета в Гент, Белгия се доказва, че процесът на почистване с пробиотични бактерии води до една естествена дезинфекция, контролирана от „добрите“ пробиотични бактерии. Този метод се използва в много болници в САЩ и Европа за решаване проблемите с вътрешно болничните инфекции. В здравните заведения това е голям проблем, защото  при използването на силни биоцидни дезинфектанти, патогенните бактерии си изграждат резистентност. Така ефективността на дезинфектантите се понижава и много често в болниците пламват вътрешно болнични инфекции, при които умират много хора.

Затова естествената дезинфекция може да бъде използвана в болници, хосписи, училища и детски градини. Независимо това, този вид препарати са  подходящи и за използване домашни условия.

Почистването с пробиотични препарати ще помогне на хора,  които държат на екологията и перфектното почистване. Освен това те са подходящи за потребители, които имат проблем с праховите алериите или с алергии от домашните  любимци. Пробиотичните бактерии разграждат и неприятните миризми от урина или други биологични замърсявания.

Внимание! Не използвайте пробиотични препарати за почистване заедно с дезинфектанти или биоциди. Това ще убие колонията от добри бактерии и тяхната ефективност силно ще намалее.

Продължете да следите нашият блог, защото ние ще продължим да Ви даваме съвети и да Ви запознаваме с актуални теми и разработки за почистването.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top