Могат ли маските за еднократна употреба да се рециклират? - Ecocleaner

Могат ли маските за еднократна употреба да се рециклират?

Covid-19 не просто промени нашето ежедневие, но и създаде нови социални норми. Като носенето на маски. От началото на пандемията са били използвани милиони маски за еднократна употреба. И много от тях вече са били изхвърлени в боклука или са се озовали на улицата.

Освен, че са потенциален носител на вируса, тези отпадъци представлвяват заплаха за дивата природа и екосистемата. Подобно на другите боклуци, извръхлянето на маските създава опасност не само за чистотата на околната среда, но и за здравето на хората и животните.

В тази статия ще Ви споделим няколко начина как да изхвърлите безопасно маските за еднократна употреба, които вече сте използвали.

Световната здравна организация препоръчва маските за еднократна употреба да се изхвърлят веднага след като са били използвани. Но тук е важно да обърнете внимание къде точно ги изхвърляте. Трябва контейнерът за боклук да има капак, защото в противен случай вятърът или животните могат да достигнат до тях.

НЕ пускайте използвани маски в тоалетната. Така не само можете да запушите канализацията, но и потенциално опасни отпадъци да достигнат до морето.

Може би се чудите дали е подходящо да изхвърлите маските за еднократно употреба в жълтия контейнер. Тук няма еднозначен отговор, защото макар и направени от рециклируем материал, използваните маски представляват риск за здравето. Съществуват опасения, че маски изложени на ковид биха могли да заразят работниците, работещи в рециклирането.

Какво е решението?

Използвайте маски за многократна употреба. Така ще намалите отпадъците, които изхвърляте и ще можете да помогнете поне малко на природата. И не забравяйте – високата хигиена е от изключителна важност.

С това ще завършим тази статия. Посетете нашият онлайн магазин, ако се нуждаете от надеждни дезинфектанти за дома и офиса. 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top