Проблеми при почистване на химични и бактериални замърсявания – 3 част

[vc_row el_id=“1594214706011-df90f935-5c2c“][vc_column el_id=“1594214706065-04b47d73-a19d“][vc_column_text]

Здравейте приятели на Ecocleaner!

Продължаваме с темата „Проблеми при почистването на химични и бактериални замърсявания”, като ви запознаем с това, как се държат патогенните бактерии на повърхността, що е биофилм и какво се случва, когато повъхността се колонизира от пробиотичните бактерии на Ecocleaner.

ПОВЕДЕНИЕ НА БАКТЕРИИТЕ НА ПОВЪРХНОСТТА

Главният проблем, с който не могат да се справят традиционните очистители-дезинфектанти, е факта установен в практиката – патогенните бактерии са способни да изработват резистентност към дезинфекциращите средства.

Как им се удава това?

Попадайки на повърхността, патогенните бактерии започват да образуват екзополимерен биологичен филм, който, подобно на «бронежилетка», осигурява защитен механизъм за патогенните бактерии от агресивни външни атаки, от негативните условия на околната среда.

Проблеми при почистване

В естествени условия бактериите образуват биологичен филм. Това не се наблюдава в лабораторни условия.

Почистване на химични замърсяванияБиофилмът се образува от един или повече видове микроорганизми, като процесът на образуване протича от няколко часа до няколко дни. Бактерията, защитена от биофилма, издържа атака на антибиотика 1000 пъти по-силна, отколкото е дозата, която се счита за смъртоносна за свободната, незащитена, патогенна бактерия. По такъв начин биофилмът способства за размножаването на патогените и способства за устойчивостта на  патогенната среда.

 

Биофилм във вид на мрежа (екзополизахариди, белтъци …), снимката е направена с електронен микроскоп.

Ето как се държат вредните бактерии на повърхността:Как се държат бактериите

А ето какво се случва, когато повърхността се колонизира от пробиотични бактерии – от нашите PiP-очистители:

Как се държат бактериите с PIP

Бактериите-пробиотици осъществяват неспецифичен контрол над числеността на патогенна флора и намаляват присъствието й, като я изместват от повърхността.

В допълнение към почистващия, «експанзионистичен» процес, непатогенните (пробиотични) бактерии отделят  ензим, който разлага биофилма, разрушава «бронежилетката» на патогенните бактерии. Лишени от биофилма, патогенните (условно патогенните) микроорганизми губят в конкурентната борба за храна и количеството им намалява по естествен път.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top