Почистване на петна - Почистващи препарати Ecocleaner

Почистване на петна

Меката мебел, килимите и декорациите като възглавници, завивки и одеяла са в дома ни не просто да запълнят празното пространство, а да отразят нашия начин на живот. Те допълват интериора със своята красота и създават усещане за уют и спокойствие. 

Сигурни сме, че и Вие обичате да прекарвате време на дивана, да си почивате и да гледате любимите си предавания. Всъщност, за много хора това е любимо място за следобедна дрямка или среднощна закуска. Ако и Вие сте от тях, знаете колко е лесно да попадне храна или да се разлее кафе или друга напитка по тапицерията и килима. 

Петната и замърсяванията по текстила на меката мебел и килимите изглеждат не само ужасно, но и са особено упорити за почистване. Това не означава, че ще се превърнат в част от интериора и ще останат завинаги по повърхността. Просто трябва да се въоръжите с малко търпение, време и правилните почистващи препарати. 

Какво трябва да знаете? 

 • Ако изцапате мека мебел, килим или текстилна повърхност, не се стресирайте. Дори трудни за почистване петна от червено вино, мастило и кафе ще бъдат премахнати от повечето тъкани. За да го постигнете, трябва да действате светкавично и да започнете да третирате замърсяването възможно най-скоро. 
 • В никакъв случай не започвайте да търкате петното с мокра кърпичка или ръка. По-добрия вариант е да попиете повърхността внимателно със суха кърпа. Това ще помогне да изтеглите течността от тъканта, докато триене и натискане ще го разпространят на по-голяма площ и ще позволят на замърсителя да проникне в дълбочина. 
 • Запознайте се с препоръките на производителя преди да използвате почистващи препарати или разтвори. Обикновено могат да бъдат намерени на етикета на меката мебел или на документа, който сте получили при купуването им. 
 • Не използвайте препарати с агресивни съставки като белина. Те ще почистят петната, но ще повредят и обезцветят тапицерията. 
 • Проверете с какви кодове е обозначена меката мебел или килима. Те ще Ви носочат към подходищите начини за почистване. 
 • Ако сте изцапали килима или меката мебел с храна, започнете с прахосмукачка и внимателно почистете повърхността от остатъците. 

Какво е особеното при почистването на тъкани на мека мебел?

Когато става въпрос за премахване на петна от мека мебел и тексил, първо трябва да проверите обозначенията на етикета или упътването на производителя. Обърнете внимание на символите, които Ви насочват към правилния подход за почистване:

 • „W” – вода или с други думи трябва да почиствате тъкънта само със смеси на водна основа, за да избегнете повреда. Не трябва да използвате силни химикали, белина и препарати с алкохол в съдържанието. 
 • „S” – разтворител, което означава, че можете да използвате разтворител без вода като бебешки кърпички за винил и кожена тъкани, препарати със спиртна основа или да се възползвате от услугите на химическо чистене.
 • „S-W” – разтворител и вода, т.е можете да използвает смеси на водна основа като перилни препарати и продукти със спиртно съдържание. 
 • „WASH” – позволява прането на текстила в пералня. Например, ако имате табуретки със свалящи се текстилни калъфки можете да се възползвате и да ги изперете в пералнята.
 • „Х” – означава почистване с прахосмукачка или четка. Ако имате такова обазначение на дивана, означава че трябва да потърсите професионална фирма, за да Ви помогне с почистването. 

Как да почистите петната? 

Много хора се опитват да почистят петната със сода бикарбонат или сол. Този метод е сравнително лесен – покривате повърхността на петното със сода и изчаквате поне 20 минути, за да поеме замърсяването. След това почиствате с прахосмукачка или мека четка. 

За съжаление, този домашен метод не винаги е ефикасен за силно замърсени повърхности или упорити петна. Затова ние Ви препоръчваме Spot – безопасен препарат за отстраняване на петна от тъкани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top