Пробиотично почистване и хигиена - Препарати Ecocleaner

Пробиотично почистване и хигиена. Основни положения – част 2

1. Микробиология

Микробиологията е науката за микроорганизмите. Микробиологът е лице, което изучава микроорганизмите и въз основа на тези знания предлага решения, които подобряват живота на хората, животните и околната среда.

1.1 Какво представляват микроорганизмите?

Микроорганизъм или микроб е организъм, който е твърде малък, за да бъде забелязан с просто око. Те стават видими едва когато са много. Най-важните примери за микроорганизми са вирусите, бактериите, гъбичките, дрождите и алгае (водораслите). Бактериите са най-често срещани, и са с размер около 1 микрометър, което е една хилядна от милиметъра (хиляда бактерии, подредени в редица, са не повече от 1 милиметър)!

Микроорганизмите могат да се открият навсякъде в природата. В големи количества те се срещат върху кожата, в храносмилателния тракт, в почвата, във водата и във въздуха.

Болшинството от микроорганизмите са безвредни, дори необходими за хората, животните и околната среда.

Някои примери за микроорганизми, които са много полезни:

  • Храносмилане: нашата храна не може да се преработи без милиардите бактерии в нашия храносмилателен тракт.
  • Компостиране: мъртвата материя от природата (например листа, трева, мъртви животни) се преработва от микроорганизмите в най-малките по размер хранителни вещества, които по естествен начин след това се използват повторно за образуване на нови растения и животни.
  • Производство на храна: много храни могат да се произвеждат единствено при използване на микроорганизми като мая за хляб и дрожди за хляб и вино, или бактерии за кисело мляко и сирене.

За съжаление има микроорганизми, които са вредни за хората, животните и околната среда, които се наричат патогени. Въпреки че са по-малко на брой, те носят на микроорганизмите много лоша слава.

Някои примери на микроорганизми, които са вредни:

  • Болестотворни: различни микроорганизми могат да причинят болести като настинка, пневмония, грип, инфектиране на рани, тетанус и др. Растенията могат да се разболеят от микроорганизми, което да доведе до липса на плодове, а понякога и смърт на растенията.
  • Разваляне на храната: много бактерии могат да доведат до разваляне и замърсяване на храна, след консумацията на която хората получават колит и диария. Салмонела, ешехерия коли, листерия и клостридиум са най-значимите форми на тези бактерии.

Д-р Робин Темерман

Доктор по Микробиология

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top