Пробиотично почистване - част 3 - Препарати Ecocleaner

Пробиотично почистване и хигиена. Основни положения – част 3

1.2 Микробната общност

Независимо от техния размер (или по-скоро техния малък размер), микроорганизмите са много умни. Те знаят идеално как да работят заедно с цел да оцелеят. Първите следи от микроорганизми на Земята са от преди 3 милиарда години, така че те имат много по-голям опит от човечеството.

Без значение къде се срещат (почва, въздух, вода, животни, растения), микроорганизмите се организират в общности, които са познати като микробни общности или микрофлора. Такива общности могат да бъдат много разнообразни и много сложни. Всеки тип микроорганизми има своята роля и принос към общността. Заедно те имат една единствена цел: оцеляване на всички за възможно най-дълго време.

Ако такава микробна общност или микрофлора е разположена върху плътна повърхност (материал, зъби, кожа, листа и др.), тя се нарича биофилм. Добре известен пример на биофилм е черната фуга между фаянсовите плочки в банята. Биофилмът сесъстои от много различни видове микроорганизми и различнивещества, които те произвеждат. Тези вещества могат да се използват като храна или като защита срещу външни влияния.  По този начин микроорганизмите се настаняват в този защитен слой и живеят заедно. За съжаление биофилмът често има отрицателен ефект върху хората. Той създава визуално замърсяване, източник е на неприятна миризма, неприятности, и служи като убежище се много бацили или патогени.

От какво се нуждае една микробна общност, за да оцелее?

Храна: Както всички живи същества, микроорганизмите не могат да оцелеят без храна. Диетата може да бъде много разнообразна, и е също така микроскопична. Основните източници на храна са захари, мазнини и белтъчини, но също така много специални неща като урина или пот. Не всички микроорганизми могат да използват всички източници на храна, поради което те работят заедно в биофилма, за да могат да обменят помежду си хранителни вещества.

Влага: Също така микроорганизмите не могат да оцелеят без да пият течности. Всъщност микроорганизмите не могат да пият – те абсорбират влага от околната среда. По същия начин както гъбата абсорбира влага. Ако няма налична достатъчно влага, тяхната дейност бързо ще намали. Както и при животните и хората, микроорганизмите могат да живеят дълго много по-дълго без храна, отколкото без влага. Влагата е много важна за тяхното оцеляване.

Безопасност: За тяхното оцеляване също така е важно обкръжаващата среда да е благоприятна. Чрез биофилма микроорганизмите се защитават срещу промените в околната среда, като температура, киселинност и влажност.

Д-р Робин Темерман

Доктор по Микробиология

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top