Пробиотично почистване и хигиена. Основни положения – част 5

[vc_row el_id=“1594214850977-6df711a5-561d“][vc_column el_id=“1594214851056-1e3fbfe4-8284″][vc_column_text]От много години Chrisal е наясно с проблема на резистентността и след години проучване откри решението му. Това решение използва природата.  Има добри микроорганизми, познати като пробиотици, които се използват за създаване на здравословна микрофлора и нейното поддържане.

Как става това ?

Chrisal е разработил серии от пробиотични почистващи средства, които осигуряват слой от безвредни микроорганизми, действащи на повърхността по време на и след употребата им. Чудите се как може да се реши проблема с вредните микроорганизми като се добавят много допълнителни бактерии? Решението се осигурява от микробиологичната общност  чрез собствената й динамика (както е обяснено в раздел 1.3).

Отново вземаме една повърхност с налична храна, влага и пространство за поддържане на микробиологична общност  до живи 100 микроорганизъма. Веднага след първото пробиотично почистване, пробиотиците заемат всички празни места на повърхността. Не се убиват или заместват никакви други микроорганизми, имаме само добавяне на безвредни микроорганизми (пробиотици) на повърхността. Микробиологичната общност ще изглежда както следва:

ДИАГРАМА  (Общо 100: 82 безвредни, 18 вредни, 0 празни)

Микробиологична общност - Диаграма

Сега повърхността е заета с максимума от 100 микроорганизъма. Това, което става след това е революционно.Тъй като веднага се достига максимума от 100 микроорганизъма на повърхността, микроорганизмите изпращат сигнал (кворум-сенсинг) за да намалят своята активност.  След няколко дни голям брой от микроорганизмите умират от старост и поради намалената им активност няма бързо заместване с нови микроорганизми. Това състояние се поддържа от микробиологичното общество докато броят им се намали отново под 100 микроорганизъма. Само тогава те зе връщат към нормалната си активност. Но тъй като при всяко ново пробиотично почистване се добавят нови безвредни микроорганизми, въпреки намалената активност на микробиологичното общество броят на микроорганизмите никога не пада под 100. Пробиотичното почистване поддържа броя на организмите на 100 или повече.

Продължавайки използването на пробиотично почистване, оригиналното микробилогично общество е принудено да спазва непрекъснато намалена активност, така че оригиналните микроорганизми ще изчезнат от обществото с достигане на определена възраст. След няколко почиствания пробиотиното микробиологично общество ще се промени и ще изглежда така:

ДИАГРАМА  (Общо 100: 96 безвредни, 4 вредни, 0 празни)

Микробиологично общество - Диаграма

Тази повърхност е предимно заета от безвредни микроорганизмии това е постигнато без да е необходимо да се използват биоцидни химикали. Ние разчитаме на ефекта от саморегулирането за получаване на здравословна микрофлора с помощта на пробиотици.Бихме желали да покажем различните ситуации заедно за сравнение:

Началната ситуация, естествена микрофлора:

Естествена микрофлора - Диаграма

Почистване с химикали и дезинфекция (незабавния ефект вляво, крайният ефект вдясно):

Почистване с химикали и дезинфекция - Диаграма

Пробиотично почистване (незабавния ефект вляво, крайният ефект):

Пробиотично почистване - Диаграма

За нашата теоретична повърхност от 100 налични места крайният резултат е:  (22 безвредни, 38 вредни, 41 празни)

Пробиотично почистване:  (96 безвредни, 4 вредни, 0 празни)

И така, ясно е че с използване на пробиотично почистване се създава здравословна микрофлора без да се убиват вредните микроорганизми.

3.2 Какви са ползите?

Най-важното предимство на пробиотичното почистване е ясно от горните обяснения, а именно: постигането на здравословна микрофлора, която остава такава докато се прилага пробиотично почистване. От опит знаем, че винаги се задават някои въпроси, като следните:

 • Вредните микроби не стават ли резистентни към пробиотиците?
  Не, микроорганизмите не могат да станат резистентни към другите микроорганизми, а само към химикалите, с които се третират. В пробиотичното почистване няма никакви биоцидни химикали, затова и не се получава никаква резистентност.
 • Безопасни ли са пробиотиците?
  Определено. Използваните от Chrisal пробиотици имат международно одобрение за използване в храни. Освен това, Chrisal извършва и някои допълнителни тестове, за да бъде сигурен.
 • Защо не спрем почистването за поддържане на естествената микрофлора?
  Има места, където хора и животни живеят заедно или просто са мръсни, което създава допълнителен товар върху микробиологичното пространство. Такива места трябва да се почистват, за да се поддържа ситуация годна за живеене. Затова е по-добре пробиотично почистване, отколкото с химикали.
 • Прилагането на пробиотично почистване изисква ли много труд?
  Не повече отколкото обикновеното почистване. Изпозлвате продуктите както другите продукти, за оптимален ефект минимум два пъти седмично.

Освен голямото микробиологично предимство, пробиотичните почистващи препарати имат и много други предимства, като:

 • Дълбоко почистване: Пробиотиците отстраняват нечистотията и биофилма дълбоко в повърхността.
 • Контрол на миризмата: миризмите често се образуват от нежелани микроорганизми – те се заместват с пробиотици, които не произвеждат миризми.
 • Безопасност: За разлика от много химически почистващи препарати и дезинфектанти, пробиотичните продукти са много безопасни за употреба.
 • Околна среда: пробиотиците са не само 100% естествени, но и активно си сътрудничат при третирането на отпадни води. Те са не само безвредни, но и полезни за околната среда.

Повече информация и подробности за ползите от пробиотичното почистване можете да намерите в други документи на Chrisal NV. Свържете се с нас за повече информация.

Решение:

С пробиотичното почистване Chrisal въведе истинска революция и намери доказано разрешение на нарастващите проблеми с резистентните микроорганизми. Отличното им действие при почистване, съчетано с тяхната безопасност, издръжливост и   екологична полза осигуряват поддържане на хигиената, от която всички се нуждаем.

През следващите години тази технология ще се прилага във все повече и повече сектори. Можете да ни помогнете да изградим устойчиво бъдеще!

CHRISAL BALKAN RVD[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top