Засади дърво, спаси живот

Замърсяването на природата е един от най-сериозните глобални проблеми в наши дни. Замърсеният въздух причинява редица заболявания като бронхит, астма и други дихателни проблеми. Той въздейства на сърдечната дейност и неврологичната система, уврежда ги. Това води до дълги и мъчителни посещения по болниците, които понякога завършват с фатален край. Но как можем да избегнем всичко това? Отговорът е прост – чрез засаждането на дървета.

Дърветата са не само красиви, но и подобряват качеството на въздуха, пречиствайки го от вредни прахове и замърсители като озон и въглероден двуокис. Намаляват температурата и количеството слънчева светлина, която достига до сградите. Това се отнася най-вече за районите с големи непроницаеми повърхности като промишлените комплекси. Дърветата намаляват и количеството на дъждовната вода, което от своя страна забавя ерозията и намалява ефекта от наводненията.

Как да засадим дърво - Почистващи препарати Ecocleaner

Ако решите да засадите дръвче, трябва да избeрете внимателно вида му, защото не всяко растение може да се адаптира към околната среда. Свържете се с местен лесовъд, за да получите повече информация за подходящите дървета за Вашата област. Как ще се развие дървото Ви зависи от различни фактори като климатичните условия, мястото, което сте избрали, грижата, вложена в засаждането му.

Как да засадим дърво?

1. Изкопайте широка и плитка дупка.

Важно е дупката, която направите да е широка, понеже корените трябва да пробият през пръстта, която заобикаля кореновата грудка, за да могат да се развият. Дълбочината трябва да е равна на височината на грудката и най-малко 3 пъти по-голяма от нейния диаметър.

2. Оставете началото на ствола отвън.

Началото на ствола на дървото трябва да остане отвън. Може да го направите като махнете част от пръстта от долната част на ствола, след като сте засадили дървото. Това е важно, защото точно там започва да се развива кореновата система. Ако ще вдигате дървото трябва да го държите за кореновата грудка и никога за ствола.

Засаждане на дърво - Почистване с Ecocleaner

3. Изправете дървото, преди да запълните дупката.

След като поставите дървото в дупката, трябва да се погрижите то да стои изправено. Внимавайте, защото е трудно да го местите, след като сте започнали да пълните дупката.

4. Запълване на дупката.

Дупката трябва да се запълни плътно, но без да оказвате натиск върху нея. Поставяйте почвата около основата на кореновата грудка. Не оставяйте найлон, канап или плат около ствола, защото кореновата система няма да може да се развие. Трябва да внимавате да не оставяте въздушни джобове, тъй като те могат да изсушат корените. Можете да го избегнете като добавяте по малко вода към почвата, докато запълвате дупката.

5. Бъдещи грижи.

Корените винаги трябва да са влажни. Затова те трябва да се поливат редовно. Може да се наложи и периодично да отстранявате повредените клони от дръвчето.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top