Защо да сменяме често спалното бельо?

Знаете ли, че съществуват хиляди видове алергии?

С тази реакция организмът ни дава имунен отговор към нещата, които могат да са опасни за нас. Когато влезем в контакт с вещество, което не ни понася, реакцията може да е доста силна и така да бъдат изключени някои важни за нашето тяло функции. Всеки един човек може да има непоносимост почти към всичко, но най-често се среща раздразнимост към акарите.

Те са невидими, но активно обитават матраците на всяко едно легло. Интересното е, че на мястото, където прекарваме голяма част от времето си има над 1.5 милиона малки същества. За щастие има един универсален начин, с който можем да се отървем от тях и той е напълно противоположен на принципите, които родителите ни са предали. Според тях завивките трябва да се оправят всяка сутрин преди да излезем от вкъщи. Но се оказва, че този навик е огромна грешка.

Излиза, че оправянето на леглото е вредно за нашето здраве, особено ако го направи веднага след като станем. Още по-пагубно за нас е покриването му с покривало. Истината е, че след ставането ни безброй акари остават затворени между чаршафите и матрака. Тези малки прахови червеи представляват микроскопични буболечки, които живеят в спалното бельо. Хранят се с мъртвите ни кожни клетки и потта, което забързва техния размножителен процес.

Експертите са установили, че човешкото легло ежегодно абсорбира до 26 литра пот. Това създава идеални условия за възпроизводството на различни микроорганизми. Например, в обичайната възглавница с пълнеж от пера или синтетични влакна могат да живеят около 16 вида гъби.

Честа смяна на спални завивки - Био препарати Ecocleaner

На постелното бельо има постоянно присъствие, както на косми от животни, прахови акари, прах и цветен прашец, така и отделени от нашето тяло пот, мъртви кожни клетки, слюнка и секрети.

Още по-опасни за човека са екскрементите на акарите, в които се съдържат протеини. Това е особено голям проблем, защото след попадането им върху кожата или в организма, те вкарват антитела в системата ни. Организмът ни започва да ни сигнализира за опасност и освобождава хистамин, което е първият признак за влошаване на здравето. Следват появата и на други симптоми като подувания, зачервявания, сълзящи очи, сърбеж, кихане, кашляне и проблеми с дишането, които лекарите асоциират с алергиите. При по-чувствителните хора се появяват и подутини по кожата.

Ако искате да се справите с този сериозен проблем трябва просто да престанете да си оправяте леглото. Отворете прозореца веднага, след като се събудите. Така слънчевата светлина и свежият въздух ще проникнат в стаята Ви и ще започнат да унищожават акарите. Доброто проветряване е един от най-сигурните методи да опазите здравето си по-дълго време.

Микробиолозите ни съветват да сменяме бельото възможно най-често. Рядката му смяна може да провокира за развитието на заболявания, като алергични реакции и дори астма. Максимален брой от всички тези микроорганизми се натрупват върху спалното бельо само седмица след началото от неговото използване. Ето защо учените съветват да подменяме чаршафите, пликовете (завивките) и калъфките на възглавниците най-малко веднъж седмично.

Ако се придържате към тези правила, скоро ще се радвате на спалня, лишена от вредни микроорганизми.

Ако искате да прочетете още интересни статии, моля посетете блога на Ecocleaner.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top