Защо се появяват кариесите? - Екологични препарати Ecocleaner

Защо се появяват кариесите?

Всички искаме да имаме ослепителна усмивка, затова е важно да поддържаме безупречна устна хигиена. Поддържането й обаче изисква търпение и постоянство, но това не винаги е достатъчно. Нужни са Ви и определените продукти, без които почистването на зъбите не би било ефективно. Недостатъчната устна хигиена може да доведе до различни стоматологични и медицински проблеми като заболявания на венците, инфекция или кариеси. Редовните проверки и почистването на плаката биха предотвратили възникването на повечето проблеми.

Според последните разкрития, учените успели да докажат, че причината за кариесите не е генетично предразположение, а именно нездравословният начин на живот и неправилната грижа за устната кухина. Проучването е било публикувано в списание Cell Host & Microbe, където е поместена и подробна информация за естеството на експериментите.

По време на тях, американските и австралийските специалисти са взели тампони натривки от устната кухина на близнаци на възраст от 5 до 11 години. От тях 205 са били еднояйчни, а 280 разнояйчни. Така учените успели да идентифицират разликите в генетичните характеристики на пероралната микробиограма на групите деца, които се развиват в подобни условия.

Лаборантите успели да установят, че част от микрофлората е наследена, но не и тази, която е свързана с появата на зъбни заболявания. В хода на изследванията е било забелязано, че с течение на времето дялът на микробите, предавани от родителите на децата намалява. В същото време броят на микроорганизмите свързани с околната среда рязко се увеличили. Точно това им помогнало да заключат, че външните, а не наследствените фактори съответстват на съдържанието на стрептококи в устната кухина, с която се свързва развитието на кариеса.

Експертите препоръчват да се започне грижата за устната кухина на детето преди появата на зъбите. А след появата им, като превенция се препоръчва зъбите да се измиват поне два пъти на ден. Също така съветват да се използват четки за зъби с малка глава и меки влакънца, така че почистването на зъбите да е по-лесно.

Ако искате да прочетете повече интересни новини, посетете блога на екологични почистващи препарати Ecocleaner.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top